Äventyr

LÅT ÄVENTYRET BÖRJA

MED KATTERJOKK TURISTSTATION SOM UTGÅNGSPUNKT FINNS NÄSTAN OÄNDLIGA MÖJLIGHETER TILL ÄVENTYR, FÖR ALLA.

 

I drygt 100 år har människor kommit till Katterjokk, en del för att åka skidor, andra för att vandra eller fiska. Med all säkerhet har alla kommit hit för ett äventyr, och för att njuta. Tid, utrustning och möjligheter har förändrats, men vår fjällmiljö har det inte - och är fortfarande ett outtömligt skafferi för härliga utmanande oförglömliga naturupplevelser.

 

Katterjokk lämnar ingen oberörd. Det är bara fantasin och den egna förmågan som sätter gränsen för upplevelserna. En busig yrväderspromenad kan vara en nog så stor upplevelse som en uttömmande heldag på fjället. En soldränkt barmarksfläck i snöhavet under våren är garanterat ett paradis för alla!

 

Här kommer några tips och råd som vi gärna delar med oss av! Men, du ansvarar för din egna säkerhet - att vända om eller avstå är alltid ett alternativ.

Tänk på att vädret kan vara nyckfullt, att lavinfaran ibland är högre samt att aldrig gå längre än att du säkert kan ta dig tillbaka.

 

SKIDTUR

SOLDALEN

 

Soldalen har fått sitt smeknamn från att vara en solsäker plats och vindskyddad dalgång. Egentligen heter dalen Vassivagge, och är en fantastisk miljö för en tur för hela familjen.

 

Välj att gå de 7km hela vägen in i dalen, de 4 till vindskyddet - eller bara en bit, för att stanna vid en av många barmarksfläckar som kommer fram

under senvåren. Vad du än väljer, kommer denna tur med säkerhet lämna ett härligt och minnesvärt intryck från denna skyddade, men ändå högalpina natur. Vägen in i dalen går i lätt uppförslut - så hemfärden till bastun avverkas med lätta stavtag och ett leende!

SKIDTUR

LAIREVAGGI


Turtid:     6-10 timmar

Fallhöjd: 400 meter


Lairevaggi är en höglänt dalgång - eller snarare en skyddad klyfta på Lairecurru. Detta är en fantastisk tur för den som vill komma upp på lite högre höjder utan att åkningen blir allt för krävande tekniskt eller fysiskt. Starta från Katterjokk Turiststation - åk in i Soldalen ett par km, därefter börjar sakta stigningen mot Namnlösa - genom Lairevaggi - sedan ner mot Dossagevaggi. Därefter följer en underbar och lätt nedförsåkning i flera Kilometer mot dalgången till Katterjaure och sedan en behaglig och spännande uförsåkning i ca 4 km till Katterjokk - som ofta hörs göras till  ljudliga skratt!


GE DIG ALDRIG UT PÅ TUR UTAN BRA-ATT-HA-GREJER! 


Ta med en karta, kompass, solglasögon, förstärkningsplagg och ombyte, matsäck med varm dryck, liggunderlag, valla eller stighudar. Ta också gärna med en liten spade, och solskydd - vem vet - kanske blir det en liten lutare på maten!

SKIDTUR

STORA ÖLTUREN


Turtid:     6-10 timmar

Fallhöjd: 400 meter


Stora ölturen startar du från Turiststationen, och går upp längs Katterjokkens dalgång till Katterjaure. Här avviker du från skoterspåret,
och följer strandkanten västerut. Stanna gärna vid sjöns västra ände för en fika i någon av de många snödrivorna. Följ sedan ”järnpinneleden”
över Katteratt mot Björnefjell. Här följer en härlig och välbehövlig utförssträcka ned mot byn. Väl i Björnefjell följer du Rallarleden via Riksgränsen hela vägen tillbaka till Katterjokk. Denna tur är en riktig höjdare med en rejäl matsäck och gott sällskap!

TOPPTUR


Att gå på topptur är en heldagsutflykt som ger en totalupplevelse på snö. Skidåkning på orörda ställen i kombination med den vackra naturen är något utöver det vanliga och ger ofta mersmak. Har man tillgång till bil ger området kring Katterjokk omkring 60 olika giganter på över 1300 meter. Var och en är i sig en kunglig upplevelse i en majestätisk fjällvärld. Utsikten är enorm och upplevelsen naturligtvis 100% minnesvärd. Det är toppturer som känns, ända in i själen. För många av toppturerna börjar stigningen direkt vid vägen eller efter en kort anmarsch, så tillgängligheten är hög för en stor variation av turer. Favorittopparna Vassitjåkka och Vuoitasrita ger inte mindre än 1000 härligt vita och pudersköna fallhöjdsmeter - havsutsikten får du på köpet! Välj mellan enklare toppturer som inte kräver annat än en välförtjänt macka att äta intill toppstenen, eller avancerade turer med inslag av luftiga passager som kräver speciell utrustning - allt efter din egen smak och dagsform! Glöm bara inte att alltid lämna en detaljerad turbeskrivning, och att alltid sätta säkerheten främst - Trevlig tur!

MTB


Med Katterjokk som utgångspunkt finns det verkligt fin och härligt cykling! En snabb sväng till Vassijaure station längs Rallarleden är både rolig och fantastiskt fin, eller en längre och mer krävande tur ända ned till Rombakksbotn med ett kallt dopp i havet innan du fikar! Man måste såklart inte cykla! Att vandra eller springa längs Rallarleden är en verklig naturupplevelse, motion och naturupplevelse när det är som bäst - Outdoor!


Andra turer vi rekomenderar:

Katterjaure, perfekt träningspass, kanske i kombination med en topprusning på Nordalsfjället för den pigga. Ett dopp i Katterjaures klara kalla vatten är en garanterad uppiggare;-)


Katterat och Hunddalen: Samma led som till Rombakksbotn, men ta vänster vid bron över Rombakksälven. Grymt fin tur! Vill du så kan du ta övre Rallarleden tillbaka, då hamnar du vid Katterjaure på tillbakavägen!