Utförsåkning

January 1, 2010

 

Riksgränsen

 

Riksgränsen är världens nordligaste skidanläggning. Här hittar du fantastisk natursnö, varierad skidåkning på alla nivåer och storslagna vidder. Mycket i Riksgränsen kretsar kring offpiståkning, men inte allt.För många skidåkare är Riksgränsen något alldeles speciellt. Kombinationen av häpnadsväckande natur, mycket snö och oändliga variationsmöjligheter gör att många skid- och snowboardåkare kommer tillbaka hit år efter år. Mycket handlar om offpistskidåkningen men långt ifrån allt – det finns massor av pistade nedfarter för alla nivåer. Mellan de pistade backarna finns dessutom “snällare” offpist för de som inte testat offpist förut. Riksgränsens skidanläggning har 387 fallhöjdsmeter som kan bestigas med hjälp av 6 liftar. För att ta sig ner finns 15 pistade nedfarter – varav 4 gröna, 3 blå, 7 röda och en svart – men mest av allt finns offpist! Upptäck Hamres, Rimfors, Sheriffen, Branten och Uffes vägg – alla med sin egen historia- och med sina egna variationer! Två dagar i veckan visar Riksgränsens duktiga skidlärare anläggningens pister, offpist och välbevarade hemligheter. Pistvisningen ingår för alla som vill vara med, det enda man behöver är ett skidpass. Skidguiderna delar upp deltagarna i två grupper som får information och historik om skidsystemet. Tempot och åkningen varierar mellan de olika grupperna. Visning sker på måndagar och fredagar. För mer information, ta kontakt med sporten i Riksgränsen.

Nordalsfjell (Riksgränsen)

Med skidorna på ryggsäcken eller över axeln vandrar du i en oftast väl trampad stig upp till Nordalsfjällets topp. Från toppstensröset, som ligger nära gränsen mellan Sverige och Norge ser du åt väster ända ner till Rombacksfjorden och åt öster bland annat samernas heliga berg Vuoitasrita. Åken ned för Nordalsfjäll, Sadeln, Nordalsbranten, Ravinen och Bananen, för att nämna några, är klassiska svenska offpiståk som slår högt att ha med på sin ”ha gjort lista”. NM i Extremskidåkning som årligen lockar flera av världens bästa friåkare avgörs här varje år och vid de rätta förhållandena bjuder Nordalsfjäll på offpiståk i världsklass. Nordalsfjäll låter extremt, men erbjuder offpiståkning på flera nivåer: från ganska svårt – till extremt avancerad. Du ska absolut ha god skidvana, och känna till den rådande lavinfaran innan du beger dig upp. Klättringen tar allt ifrån 15 minuter och uppåt – beroende på dina förutsättningar och lust att bli sjöblöt på ryggen! Turen ger mersmak – vi lovar! Ibland bjuder Nordalsfjället på extremt bra puderåkning, då blir det ofta både två, tre och ibland fyra turer under en och samma dag. När du kommer ner kan du ta en kort fika i Nordalsfiket samtidigt som du titta upp och studerar din åklinje. Du kommer garanterat se en annan som bara inte kan få ligga orörd!

Tänk på din säkerhet: Gå helst i sällskap med andra. Sprid inte ut er på fjället, utan turas om att åka i ungefär samma linje. Helst ska alla i gruppen vara utrustade med transceivers, spade och lavinsond. Har ni inte det, finns detta att hyra i Riksgränsens sportshop. Se till att ni behärskar er säkerhetsutrustning. Om någon hamnar i en lavin, är tiden helt avgörande. Ett fel handhavande under ett lavinsök kan vara ödesdigert för den som ligger under snön. Prata med pistörerna eller liftpersonalen om den aktuella lavinfaran, och ta inga onödiga risker. 

Narvik

Kanske behöver du en vilodag eller är sugen på att göra något helt annat under din vistelse i fjällvärlden! Ett förslag är då att besöka Narvik, en pittoresk hamnstad med 18000 invånare, belägen endast några mil från Riksgränsen. Med bil åker du längs E10, passerar norska tullen och följer skyltning mot Narvik. Efter cirka 30 km svänger man vänster i Tkorsning och färdas den sista milen längs E6. Den totala körsträckan blir enkel resa lite drygt fyra mil. Det går även utmärkt att ta tåget (se aktuell tågtidtabell i annexet). Järnvägsstationen i Narvik ligger endast några minuters promenad från centrum. Shopping I Narvik finns också ett trevligt affärscentrum med diverse butiker och ett par större shoppingcenter. Öppettiderna är normalt kl10-20 under vardagar samt lördagar kl 10-18. Information För mer information om aktiviteter i Narvik kan man kontakta Narviks turistinformation på tel +47-9-433 09 Med skidorna på ryggsäcken eller över axeln vandrar du i en oftast väl trampad stig upp till Nordalsfjällets topp. Från toppstensröset, som ligger nära gränsen mellan Sverige och Norge ser du åt väster ända ner till Rombacksfjorden och åt öster bland annat samernas heliga berg Vuoitasrita. Åken ned för Nordalsfjäll, Sadeln, Nordalsbranten, Ravinen och Bananen, för att nämna några, är klassiska svenska offpiståk som slår högt att ha med på sin ”ha gjort lista”. NM i Extremskidåkning som årligen lockar flera av världens bästa friåkare avgörs här varje år och vid de rätta förhållandena bjuder Nordalsfjäll på offpiståk i världsklass. Nordalsfjäll låter extremt, men erbjuder offpiståkning på flera nivåer: från ganska svårt – till extremt avancerad. Du ska absolut ha god skidvana, och känna till den rådande lavinfaran innan du beger dig upp. Klättringen tar allt ifrån 15 minuter och uppåt – beroende på dina förutsättningar och lust att bli sjöblöt på ryggen! Turen ger mersmak – vi lovar! Ibland bjuder Nordalsfjället på extremt bra puderåkning, då blir det ofta både två, tre och ibland fyra turer under en och samma dag. När du kommer ner kan du ta en kort fika i Nordalsfiket samtidigt som du titta upp och studerar din åklinje. Du kommer garanterat se en annan som bara inte kan få ligga orörd!


  • Freeride - Skandinaviens största skidsajt