Topptur

Topptur

January 1, 2010

Att gå på topptur är en heldagsutflykt som ger en totalupplevelse på snö. Skidåkning på orörda ställen i kombination med den vackra naturen är något utöver det vanliga och ger ofta mersmak.Har man tillgång till bil ger området kring Katterjokk omkring 60 olika giganter på över 1300 meter. Var och en är i sig en kunglig upplevelse i en majestätisk fjällvärld. Utsikten är enorm och upplevelsen naturligtvis 100% minnesvärd. Det är toppturer som känns, ända in i sälen. För många av toppturerna börjar stigningen direkt vid vägen eller efter en kort anmarsch, så tillgängligheten är hög för en stor variation av turer. Favorittopparna Vassitjåkka och Vuoitasrita ger inte mindre än 1000 härligt vita och pudersköna fallhöjdsmeter – havsutsikten får du på köpet! Välj mellan enklare toppturer som inte kräver annat än en välförtjänt macka att äta intill toppstenen, eller avancerade turer med inslag av luftiga passager som kräver speciell utrustning – allt efter din egen smak och dagsform! Glöm bara inte att alltid lämna en detaljerad turbeskrivning, och att alltid sätta säkerheten främst – Trevlig tur!

Vassitjåkka

 • Höjd Nordtoppen 1361 möh
 • Höjd Mellantoppen 1491 möh
 • Höjd Sydtoppen 1590 möh
 • Fallhöjd 850 – 1100 meter
 • Turtid 4-10 timmar

Ett av det absolut bästa fjället för en topptur. Kort anmarsch, stora ytor och långa fallhöjder. De tre topparna erbjuder åkning i många vädersträck varför det ofta går att hitta fin snö, även länge efter ett snöfall.

 

Voitasrita

 • Höjd 1588 möh
 • Fallhöjd 1000 meter
 • Turtid 10-12 timmar

En tuff tur som inte lämnar någon oberörd. Anmarcshen på ca. 7km tar dig längst in i soldalen – och utgör en del av upplevelsen. Här börjar stigningen längs en större snölega, upp mot toppen som täcks av en glaciär. Detta är samernas heliga berg och offpiståkarnas mecka!


Något som ofta glöms bort är Katterjokks närhet till vårt vackra grannland – Norge. Här finner du också ett fantastiskt utbud av mer eller mindre avancerade toppturer. Spanstind, Sovande Drottningen, Nävertind, Rombakkstötta eller Kopparfjell – det är egentligen bara att välja efter humör och väder. Kopparfjell är en relativt snäll tur, med stigning direkt från väg E-10. Från toppen har du en magisk utsikt över Norska och Svenska fjällen. Rombakkstötta är också direkt tillgänglig, men är något mer krävande – denna tur betalar sig i en absolut oslagbar känsla av luftig utsikt över havet och hela fjällvärlden! Som alltid: Se till att lämna en detaljerad turbeskrivning, och genomför aldrig turer du inte har utrustning eller kunskap till.

Rombakkstötta

 • Höjd 1230 möh
 • Fallhöjd 1000 meter
 • Turtid 5-8 timmar

Rombakkstötta – Narviks Matterhorn. Startar från Djupvik (sopstation!). Härifrån går turen i relativt brant stigning till pumpvattnet – håll vänster mot Isvattnet. Ett varningens ord: gå aldrig ut på dessa isar, då vattnet härifrån används för vattenkraft, och bokstavligen kan hänga i luften. Fortsätt stigningen uppåt – som avslutar i en liten knix innan toppen. Väl här är det bara att njuta av utsikt, fika – och det stundande åket ner!

 

 Spanstind

 • Höjd 1476 möh
 • Fallhöjd 1100 meter
 • Turtid 8-10 timmar

En fantastisk topptur med magisk skidåkning över stora fält. Stigningen börjar direkt från bilparkeringen, där man under senvåren ofta får gå de för -sta höjdmetrarna med skidorna på ryggsäcken. Upplev kallsnön och den otroliga utsikten från toppen!

Kopparfjell

 • Höjd 911 möh
 • Fallhöjd 530 meter
 • Turtid 4-6 timmar

En lättillgänglig topp med suverän känsla av fjällvidd! Turen kantas i ”prat-tempo” tillsammans med de mindre i familjen. Vill inte alla upp, finns det många skyddade ställen att göra ett stopp för fika och mys – medans andra gör en push for the summit! Från toppen har man otroligt lång sikt – från Torneträsk, Katterjokkfjällen – till havet i väster. En perfekt topp att hitta andra toppar ifrån – inte minst Nävertind, som ser inbjudande ut med sin stora vita glaciär.


 • Freeride - Skandinaviens största skidsajt