Skidtur

Skidtur

January 1, 2010

Omkring Katterjokk finns nästan oändlig natur för dig att njuta i. Att gå en skidtur på kalfjället eller längs den lilla jokken som söker sig fram i den glesa björkskogen är en fantastisk upplevelse – och en Lisa för själen. Packa din ryggsäck eller pulka med god mat och dryck, glöm inte förstärkningsplagg ifall du råkar somna in på ditt liggunderlag! Ge dig iväg tillsammans med vänner, familjen eller ensam – vi lovar att närheten till den unika naturen inte lämnar dig oberörd. Det finns några klassiska turer av olika längd som många gått före dig. Men det fantastiska är att varje tur helt säkert ger nya och unika upplevelser i denna ombytliga och varierande natur. Det är det vi tycker är tjusningen – variationerna – som varje gång bjuder på nya äventyr. Ta på dig skidorna direkt intill Katterjokk Turiststation, och bege dig in i Soldalen, till Kärkevagge – eller genom Lairevaggi för en lite längre tur.

SOLDALEN

• Turtid – helt upp till dig  • Fallhöjd några få höjdmeter

 Soldalen har fått sitt smeknamn eftersom det är känt för att vara en solsäker plats och vindskyddad dalgång. Egentligen heter dalen Vassivagge, och är en fantastisk miljö för en tur för alla i familjen. Välj att gå de 7km hela vägen in i dalen, de 4 till vindskyddet – eller bara en bit, för att stanna vid en av många barmarksfläckar som kommer fram under senvåren. Vad du än väljer, kommer denna tur med säkerhet lämna ett härligt och minnesvärt intryck från denna skyddade, men ändå högalpina natur. Vägen in i dalen går i lätt uppförslut – så hemfärden till bastun avverkas med lätta stavtag och ett leende!

LAIREVAGGI

 

• Turtid – 6-10 timmar • Fallhöjd 400 meter

Lairevaggi är en höglänt dalgång – eller snarare en skyddad klyfta på Lairecurru – kanske mer känd som Namnlösa för de flesta. Detta är en fantastisk tur för den som vill komma upp på lite högre höjder utan att åkningen blir allt för krävande tekniskt eller fysiskt. Starta från Katterjokk Turiststation – åk in i Soldalen ett par km, därefter börjar sakta stigningen mot Namnlösa – genom Lairevaggi – sedan ner mot Dossagevaggi. Därefter följer en underbar och lätt nedförsåkning i flera kilometer mot dalgången till Katterjaure och sedan en behaglig och spännande nedförs åkning i ca 4 km till Katterjokk – som ofta hörs göras ljudligt skrattande!


  • Freeride - Skandinaviens största skidsajt